Jag använder mig av djupgående massage och elektroterapi. Individuellt anpassad behandling efter behov och önskemål kan hjälpa hästen att prestera bättre, förebygga skador, vara nära på ovärderligt vid rehabilitering och optimera hästens förutsättningar för sunda rörelser och korrekt arbete.

Behandlingen tar 60-90 min. Vi går tillsammans igenom hästens information, eventuell skadehistorik, problem eller svårigheter. Jag tittar på och palperar igenom hästen noga innan val av lämplig behandling. Varje besök journalförs.
Oftast behövs flera behandlingstillfällen för att få bra och bestående effekt, men man brukar känna skillnad redan efter första gången.

Inför behandling:
Hästen ska vara torr och ren (undvik gärna pälsglans)
Träna inte hårt kort inpå behandling
Fundera gärna igenom eventuell skadehistorik
Det är klokt att inte boka behandling kort före planerad tävling eller annan hårdare ansträngning.

Hästmassage
UPH-massagen är en djupgående massage som används i förebyggande och behandlande syfte. Den är vidareutvecklad ur GSM (Genuin Svensk Massage). Genom att selektivt manipulera och tänja muskelfibrerna får man ökad genomblödning och kan normalisera spänningar. Att arbeta med triggerpunkter och stretching efter individuellt behov hör givetvis till massagen.
Massage bidrar till:
Bättre blodcirkulation och lymffunktion
Effektivare återhämtning
Förbättra och påskynda läkning
Ökat välbefinnande
Bättre rörlighet

Elektroterapi
Elmaskinen jag använder behandlar med diadynamiska strömmar och galvanström. Elterapi är ett fantastiskt hjälpmedel, speciellt vid smärta, svullnader och har unik nervpåverkan. Beroende på vilken sorts ström som används och hur elektroderna placeras kan man använda elterapin på många olika sätt. Exempelvis inriktat på muskelskador, olika inflammationstillstånd, specifika leder, cirkulationshöjande, nervstimulerande, avslappnande och/eller smärtlindring.

Marie-Lousie (lärare på UPH, hund) berättar om Elektroterapi:

”Elektroterapi är en vedertagen och fungerande behandlingsmetod som bygger på att kroppen är ett elektriskt system – nervsignaler till exempel är elektriska impulser. Många av salterna som är lösta i kroppsvätskorna är dessutom i jonform och leder alltså elektricitet. Elektroterapin är lite bortglömd i väst, förmodligen för att vi har mycket större resurser i sjukvården men den är större österut och tyskarna är också väldigt duktiga på detta. Nåväl, när man nämner ordet elektroterapi så finns ofta ett visst motstånd hos ägaren på grund av att det är något man inte har provat och det enda man associerar till är känslan när man tar i ett elstängsel. Den känslan har inget med elektroterapi att göra. Det är en helt smärtfri behandling och det enda man upplever är en svag surrande känsla. Hundarna/ hästarna slappnar ofta av helt och hållet och tycker det är skönt. Om man har testat elbehandling så har man som regel provat TNS/TENS som smärtlindring. Den är inte heller jämförbar med våra diadynamiska strömmar eftersom den är en kraftigt retande ström med fyrkantig kurva och det känns. Den smärtlindrar bra men egentligen bara medan strömmen är igång. Vad gör elektroterapin?
1. Den är en väldigt bra smärtlindrare. Speciellt galvanströmmen är som en elektronisk värktablett. Ibland är det en stor fördel att slippa det onda, för när man har ont rör man sig så konstigt för att avlasta det onda
2. Den är muskelavslappnande. Detta är en stor fördel när vi jobbar med djur. En riktigt stel muskel är nästan omöjlig att massera loss för det gör ont. För en människa kan man förklara att du får bita ihop för detta kommer att bli bra sen, men det går inte med ett djur. Hunden kan lika gärna bita ihop runt din hand. 
3. Den släcker inflammation. Nu betyder inte det att inflammationen är borta efter behandlingen, utan elen snabbar på förloppet så skadan läker ut snabbare. I motsats till tabletter som bara dämpar inflammation. Så den är enastående på att behandla kroniska inflammationer där läkningen har stannat av. Ni vet dom här problemen där man har ont i nacken till exempel och så tar man en tablett eller vilar en dag och så funkar det en dag till, men minsta lilla påverkan gör att det blossar upp igen. Hur då? Jo, elen ökar cirkulation, bättre blodtillförsel till området och bättre borttransport av slaggprodukter. Den rättar till spänningen i cellmembranet vilket gör att näringsämnen kan ta sig igenom smidigare och cellen mår bättre. Den stimulerar immunförsvaret.
4. Den förbättrar också ledningshastigheten i nerverna. Så fördelen är att man kan behandla hur smärtsamma åkommor som helst och skadan läker ut fullständigt. Den hjälper kroppens egen läkning och är helt utan biverkningar, bortsett från en eventuell, tillfällig, smärtökning när läkningsprocessen går igång. Vi kan hjälpa till med behandling av sådant man inte kan behandla med massage; leder, senor, muskelbristning. Vi kan minska svullnader och når djupt liggande muskler. Tänk nu på att jag rekommenderar inte elektroterapi istället för veterinär utan som komplement. Det är alltid bäst att veta vilken typ av skada det handlar om så man behandlar rätt. Så om möjligheten ges – testa dom diadynamiska strömmarna. Det är en makalös manick.”

Efter behandling:
Det är viktigt att hästen inte blir kall efteråt.
Promenera 10-15 min efter behandling för bästa effekt.
Rörelse är jättebra men bör ske under kontrollerade former.
Generellt rekommenderas aktiv vila dagarna efter behandling, men det varierar kraftigt individuellt hur hästen reagerar. De kan bli tryckömma i berörda områden, vissa blir kortvarigt stelare. Ibland kan de bli först snubbligare och nästan kännas sämre, innan förbättringen kommer. En del upplever bara positiv effekt direkt både psykiskt och fysiskt.

Vid behandling med elektroterapi gäller 96 timmar tävlingskarens.

Betalning sker smidigast via Swish, men kontant eller kontoöverföring fungerar givetvis också. Faktura emot faktureringsavgift 50 kr.